English French German Italian Romanian Spanish
Wednesday, 03 March 2021

Galerie

   Barik Avram

    
    Modul de prelucrare al butoaielor este atât manual cât și mecanic și se efectuează conform tradiției dobândite de câteva generații de dogari. 

    Fabricarea barriques necesită o mare măiestrie și se ridică la rangul de artă deoarece barrique are o importantă influență asupra calitatii vinului. 

   Barriques favorizează procesele de oxidare datorita porozitatii lui si accelerează toate fenomenele evolutive, grație raportului optim între suprafața de contact a vinului cu lemnul. 

    Barriques transferă vinului tanini mai dulci decât cei proveniți din strugure si ajută la condensarea și polimerizarea taninilor proveniți din struguri, imprimă vinului note aromatice tipice care merg de la vanilie, brioșă, pâine prăjită, alune de copac, cocos la scorțișoară, tabac, lemn prețios, cafea și cacao prăjită.

    Lemnul cel mai frecvent folosit in fabricarea barriques este cel de stejar, dar se pot întâlni și cele de salcâm, castan, cireș sau chiar trandafir.

 


     Dintre varietățile de stejar Romanesc pe care le utilizam la confectionarea barriques sunt:

  • Quercus Sessilis, cu fibra de porozitate fină și mai puțin aromată, de tanictate medie și cu tanini dulci.
  • Quercus Robur, cu fibra mai grosieră, aromată și bogată în tanini, adaptat pentru vinuri roșii.

    O importanța majoră o are și gradul de ardere a barriques care în timpul fabricării poate fi lejer (L), mediu (M), mediu plus (M+), forte (H). La fel contează și temperatura de ardere care este foarte importanta in determinarea aromelor mentionate mai sus .

    Doagele sunt obținute prin despicarea trunchiurilor în lungul fibrei. Doagele obținute se depozitează în aer liber pentru a avea o uscare naturală trecând prin toate tipurile de condiții climatice: ploaie, vânt, ger și căldură naturală.
     
    Procedeul de uscare naturală a doagelor dureaza minim 2 ani, acest procedeu de uscare este necesar deoarece doaga să poată elimina esențele amare din tanini și să se accentueze compușii aromatici care sunt benefici atât vinurilor cât și altor băuturi alcoolice.